Φάρμακο ο καφές για καλύτερα γηρατειά

ac2e658698d84d7ceafdec084cda8da4

Ο καφές έχει δράση ενάντια στις φλεγμονές που μας προκαλούν ασθένειες, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα! 

Με την πάροδο των ετών παρατηρείται ανοδική τάση στους δείκτες φλεγμονής στο σώμα, που αποτελεί τον κοινό παρονομαστή σε ασθένειες του γήρατος, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο καρκίνος, οι αρθροπάθειες και το Αλτσχάιμερ.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Nature Medicine», οι ηλικιωμένοι άνθρωποι, που στον οργανισμό τους είχαν χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής, είχαν μεταξύ τους ένα κοινό: ήταν όλοι λάτρεις του καφέ.

«Όσο περισσότερη καφεΐνη κατανάλωναν οι συμμετέχοντες, τόσο πιο προστατευμένοι ήταν από τη χρόνια φλεγμονή» δηλώνει ο Ντέιβιντ Φέρμαν, καθηγητής στο Ινστιτούτο Ανοσίας, Μεταμοσχεύσεων και Λοιμώξεων του Πανεπιστημίου Στάνφορντ και ένας εκ των συντακτών της σχετικής μελέτης.

Κατά την έρευνα, η επιστημονική ομάδα ανέλυσε δείγματα αίματος από 100 ανθρώπους διαφόρων ηλικιών. Όσο πιο έντονη ήταν η δραστηριότητα σε γονίδια σχετιζόμενα με φλεγμονή, τόσο περισσότερες ήταν οι πιθανότητες για τον συμμετέχοντα να έχει υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) και να παρουσιάζει σκλήρυνση των αρτηριών του (αθηροσκλήρωση). Αντιθέτως, όσοι δεν είχαν αυτούς τους παράγοντες κινδύνου, ασχέτως ηλικίας, φάνηκε να είναι πιο προστατευμένοι ενάντια στις φλεγμονές. Οι ίδιοι όμως συμμετέχοντες ήταν και αυτοί που έπιναν πιο τακτικά σημαντική ποσότητα καφέ.

Ποσότητα ίση με πέντε ή και περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα συσχετίστηκε με εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα δραστηριότητας στο γονιδιακό μονοπάτι της φλεγμονής. Η αντιφλεγμονώδης δράση του καφέ μπορεί να εξηγηθεί από την επίδραση της καφεΐνης στη διαδικασία εκδήλωσης της φλεγμονής, αφού, σύμφωνα με τους ερευνητές, λειτουργεί ως «εμπόδιο» στο μονοπάτι.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι στόχος μας δεν πρέπει να είναι η παντελής καταστολή της φλεγμονής, αφού πρόκειται για μια χρήσιμη διεργασία του ανοσοποιητικού που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων, την απομάκρυνση τοξικών ουσιών από τον οργανισμό κ.α. Αυτό που χρειάζεται είναι να εντοπίζεται όσο το δυνατόν πιο άμεσα η ανεξέλεγκτη φλεγμονώδης αντίδραση, ώστε να μη γίνει χρόνια.

 

 

Πηγή: Φάρμακο ο καφές για καλύτερα γηρατειά

 

 

0 Comments
Previous Post
a5712a2faf8f61679a3106eec9c3eb4a
Next Post
dsc_0302-1-1024x685