Πανετόνε Με Καπουτσίνο!

3

Μπαίνουμε σιγά σιγά σε χριστουγεννιάτικη διάθεση και τα πάντα, πλέον, γύρω μας φαίνονται γιορτινά και χαρούμενα! Οι στολισμοί ξεκίνησαν, τα πιτσιρίκια ήδη ετοιμάζουν τα γράμματα για τον Άγιο Βασίλη και οι μυρωδιές από τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες σύντομα θα προκαλούν λιποθυμικά επεισόδια!

Σκέφτηκα, λοιπόν, να φτιάξουμε ένα ωραιότατο Πανετόνε με Καπουτσίνο, συνταγή της ιταλίδας φίλης μου Τζοβάννας. 

Το Πανετόνε το φτιάχνουν στην Ιταλία τα Χριστούγεννα και είναι κάτι ανάμεσα σε κέικ, τσουρέκι και μαλακό ψωμί! Το αφράτο αυτό γλυκό είναι σήμα κατατεθέν του Μιλάνου και προέρχεται από την ιταλική λέξη «panetto» που σημαίνει μικρό καρβέλι ψωμί. Είναι αρκετά ψηλό, με θολωτή επιφάνεια και παίρνει αυτή τη μορφή λόγω της μαγιάς που χρησιμοποιείται κατά την παρασκευή του. Συνήθως έχει ύψος 12-13 εκατοστά και βάρος μέχρι ένα κιλό.

 

ΓΙΑ 8 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΥΛΙΚΑ 

450 γρ./4 φλιτζ. αλεύρι σούπερ

2,5 ml/1/2 κ.γ αλάτι

75 γρ./1/2 φλιτζ. ζάχαρη άχνη

7 γρ. μαγιά νωπή

115 γρ./8 κ.σ. βούτυρο

100 ml/1/2 φλιτζ. καυτό και βαρύ καφέ εσπρέσο

100 ml/1/2 φλιτζ. γάλα

4 κρόκοι αυγών

115 γρ./2/3 φλιτζ. κομματάκια σοκολάτας

1 κτυπημένο αυγό για άλειμμα

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190°C. Λαδώνουμε ελαφρώς τη βάση μιας βαθιάς στρογγυλής φόρμας διαμέτρου 15 εκατ. και στρώνουμε με λαδόκολλα. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι μέσα σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη μαγιά κι ανακατεύουμε.
  2. Βάζουμε το βούτυρο στον καφέ και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε ανακατεύοντας το γάλα και μετά αδειάζουμε το μείγμα στα ξηρά συστατικά μαζί με τους κρόκους των αυγών. Ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη.
  3. Αδειάζουμε τη ζύμη πάνω σε μια επιφάνεια που έχουμε αλευρώσει ελαφρώς και τη ζυμώνουμε για 10 λεπτά, μέχρι να γίνει λεία και ελαστική. Προσθέτουμε τα κομματάκια σοκολάτας και ζυμώνουμε για λίγο ακόμα.
  4. Δίνουμε στη ζύμη μορφή μπάλας, τη βάζουμε μέσα στο στρογγυλό σκεύος και το σκεπάζουμε με λαδωμένη διαφανή μεμβράνη. Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει σε ένα ζεστό χώρο για μία ώρα ή μέχρι η ζύμη να φτάσει στο πάνω μέρος του σκεύους. Αλείφουμε την επιφάνειά της ελαφρώς με κτυπημένο αυγό και ψήνουμε για 35 λεπτά.
  5. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180°C και καλύπτουμε το σκεύος με αλουμινόχαρτο, αν έχει ήδη σκουρύνει αρκετά. Ψήνουμε για άλλα 10-15 λεπτά.
  6. Αφήνουμε το Πανετόνε να κρυώσει μέσα στο σκεύος για 10 λεπτά και μετά το μεταφέρουμε σε μια συρμάτινη σχάρα. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα λίγο πριν το κόψουμε σε φέτες και το σερβίρουμε.

 

Χρήσιμη Συμβουλή: Σε αντίθεση με τα Πανετόνε του εμπορίου, τα σπιτικά Πανετόνε πρέπει να καταναλωθούν μέσα σε 1-2 μέρες από την παρασκευή τους.

 

Καλοφάγωτο και καλές γιορτές!

0 Comments
Previous Post
e445d0e336577b890ac114eb8376c89e
Next Post
dec0ec5c9532e2a176f4b5029b7bff6d