Σουφλέ Μόκας!

img_4883new-1

Κυριακή σήμερα και το γλυκό επιβάλλεται! Μετά το μεσημεριανό ή το βραδινό μας μπορούμε να σερβίρουμε αυτά τα υπέροχα, λαχταριστά σουφλέ μόκας! Τα σουφλέ μας μπορούν να παρασκευαστούν έως και 3 ώρες πριν σερβιριστούν, αλλά θα πρέπει να ξαναζεσταθούν!

 

ΓΙΑ 6 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΥΛΙΚΑ

75 γρ./6 κ.σ. ανάλατο βούτυρο, μαλακό

90 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε ξύσμα

15 ml/1 κ.σ. αλεσμένο καφέ

400 ml/1 2/3 φλιτζ. γάλα

40 γρ./1/3 φλιτζ. αλεύρι μαλακό, κοσκινισμένο

15 γρ./2 κ.σ. κακάο, κοσκινισμένο

3 αυγά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια

50 γρ./1/4 φλιτζ. ζάχαρη κρυσταλλική

175 ml/3/4 φλιτζ. σοκολάτα με κρεμώδη υφή ή λικέρ του καφέ

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Αλείφουμε εσωτερικά 6 μικρά φορμάκια για κέικ, χρησιμοποιώντας 25 γρ./2 κ.σ. βούτυρο. Τα πασπαλίζουμε εσωτερικά χρησιμοποιώντας 50 γρ. ξύσμα σοκολάτας.
  2.  Βάζουμε τον αλεσμένο καφέ μέσα σε ένα μικρό μπολ, ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι να βράσει και το αδειάζουμε πάνω στον καφέ. Τα αφήνουμε για 4 λεπτά να ενωθούν, τα σουρώνουμε και πετάμε τα υπολείμματα του καφέ.
  3. Λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε ένα μικρό κατσαρολάκι. Προσθέτουμε ανακατεύοντας το αλεύρι και το κακάο και φτιάχνουμε έναν πολτό. Βάζουμε το κατσαρολάκι στη φωτιά για περίπου 1 λεπτό και στη συνέχεια προσθέτουμε το μείγμα του καφέ με το γάλα, σταδιακά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να γίνει ένας πολύ παχύς πολτός. Το αφήνουμε στη φωτιά για 2 λεπτά. Μετά το βγάζουμε και ανακατεύοντας προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών.
  4. Αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά και στη συνέχεια, ανακατεύοντας, προσθέτουμε την υπόλοιπη σοκολάτα. Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών μέχρι να σφίξουν και μετά προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το μισό από το μείγμα στον πολτό που φτιάξαμε στο βήμα 3, για να αραιώσει και στη συνέχεια προσθέτουμε και το υπόλοιπο.
  5. Αδειάζουμε το μείγμα με κουτάλι στα φορμάκια και τα βάζουμε όλα σε ένα ταψί. Ρίχνουμε αρκετό ζεστό νερό μέσα στο ταψί μέχρι να καλύψει τα 2/3 του ύψους από τα φορμάκια.
  6. Ψήνουμε τα σουφλέ για 15 λεπτά. Τα βγάζουμε ανάποδα σε ένα ταψί και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
  7. Πριν τα σερβίρουμε, τα περιχύνουμε με 1 κ.σ. λικέρ σοκολάτας ή καφέ και τα ξαναζεσταίνουμε για 6-7 λεπτά. Σερβίρουμε σε ατομικά πιάτα, περιχύνοντάς τα με το υπόλοιπο λικέρ ή κρέμα γάλακτος ρευστή.

 

ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ: Αντί για απλή σοκολάτα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε υψηλής ποιότητας λευκή σοκολάτα για γλυκίσματα.

 

Καλοφάγωτα!

 

 

 

 

0 Comments
Previous Post
7ad9c52c8084cade6867950e53b89c6b
Next Post
a0f88f6c26684d8d434b8988be5eec80