Ο ελληνικός καφές ελιξίριο νεότητας για την καρδιά μας

a85d79213668cfb065b26c11383aa9ff

Είναι συνυφασμένος με την παράδοση μας. Αγαπημένη γεύση των μεγάλων αλλά και των νεότερων. Μιλάμε για τον ελληνικό καφέ, ένα από τα πιο αγαπημένα ροφήματα του Έλληνα.

Μας ξυπνάει, μας χαρίζει στιγμές απόλαυσης, αλλά σύμφωνα με πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία και περισσότερα χρόνια ζωής. Τα δεδομένα που υποστηρίζουν τη θετική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης ελληνικού καφέ και μακροζωίας έρχονται από μια μελέτη που διεξήχθη στην Ικαρία, το νησί με τη μεγαλύτερη μακροβιότητα στον κόσμο. 

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από την ομάδα του Καθηγητή Καρδιολογίας της Ιατρική Σχολής Αθηνών κου. Στεφανάδη και τους συνεργάτες του, οι οποίοι εξέτασαν την κατανάλωση καφέ και την επίδρασή της στα επίπεδα υγείας των ηλικιωμένων κατοίκων του νησιού. Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στην κατανάλωση καφέ, λόγω ευρημάτων προηγούμενης έρευνας που υποστήριζαν ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι πάνω από το 87% των συμμετεχόντων στη μελέτη έπιναν βρασμένο, ελληνικό καφέ κάθε μέρα. Οι συμμετέχοντες που έπιναν περισσότερο ελληνικό καφέ είχαν καλύτερη ενδοθηλιακή λειτουργία από εκείνους που έπιναν άλλα είδη καφέ. Ακόμη και σε εθελοντές που είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση, η κατανάλωση καφέ συνδέθηκε με την καλύτερη λειτουργία του ενδοθηλίου, χωρίς αρνητική επίδραση στην αρτηριακή πίεση.

Ο καφές, λοιπόν, φαίνεται ότι μπορεί να λειτουργήσει προστατεύοντας το ενδοθήλιο, το οποίο επηρεάζεται αρνητικά από τη γήρανση και άλλους παράγοντες, όπως το κάπνισμα.

Έτσι, οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπέρασμα ότι ο βραστός ελληνικός καφές με το πλούσιο σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά περιεχόμενό του και μια μέτρια ποσότητα καφεΐνης φαίνεται να συγκεντρώνει ποικίλα οφέλη συγκρινόμενος με οποιοδήποτε άλλο ρόφημα καφέ. 

 

 

Πηγή: neadiatrofis.gr

0 Comments
Previous Post
22ae625318cb52413c0d36d8180273da
Next Post
Coffee with style