Το θαυματουργό «ταπεινό» χαμομηλάκι

Χαμομήλι
Χαμομήλι
Χαμομήλι
Χαμομήλι

Όλοι γνωρίζουμε το «ταπεινό» χαμομηλάκι, που είναι ένα αρωματικό φυτό με τεράστιες φαρμακευτικές ιδιότητες.

Είναι γνωστό από την αρχαιότητα, ενώ οι Αιγύπτιοι το είχαν αφιερώσει στο θεό Ήλιο που θεωρείτο γιατρός των μολυσματικών ασθενειών.  

Το αφέψημα του χαμομηλιού είναι χαλαρωτικό και βοηθάει στην ψυχική μας ηρεμία. Διώχνει την αϋπνία και καταπραΰνει το άγχος. Αρκεί να πιούμε λίγο χαμομήλι 30 με 45 λεπτά πριν ξαπλώσουμε στο κρεβάτι. 

Επίσης, τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και καταπραΰνει τους πονοκεφάλους. 

Διαθέτει αντιβακτηριδιακές, αντισηπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, καθώς περιέχει φλαβονοειδή και τανίνες που δρουν κατά του σχηματισμού ελευθέρων ριζών, οι οποίες ελεύθερες ρίζες συμβάλλουν στη διαδικασία της γήρανσης.

Ακόμα, η γλυκίνη που βρέθηκε ότι περιέχεται στο χαμομήλι μειώνει τους μυϊκούς σπασμούς. Μάλιστα, σε περιπτώσεις γυναικολογικών προβλημάτων, όπως κράμπες περιόδου, το χαμομήλι μπορεί να καταπραΰνει τον πόνο.

Επιπλέον, χρησιμοποιείται για παθήσεις νευρικής φύσεως, όπως νευραλγίες, αϋπνίες, ζαλάδα, κρίσεις άσθματος και ημικρανίες, αλλά και ως καταπραϋντικό του πεπτικού συστήματος, βοηθώντας σημαντικά στη χαλάρωση του στομάχου. Το αφέψημα του χαμομηλιού μπορεί ν’ ανακουφίσει από το φούσκωμα και τα ενοχλητικά αέρια, όπως επίσης και ν’ ανακουφίσει τα συμπτώματα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου.

Τέλος, το χαμομήλι ελέγχει το διαβήτη, καθώς μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αποτρέπει την εμφάνιση καρκίνου.

0 Comments
Previous Post
837e979591a6d67f3988cdde
Next Post
Panacotta espresso με sauce σοκολάτας