Το τσάι Oolong και οι ευεργετικές του δράσεις

Τσάι Oolong
Τσάι Oolong
Τσάι Oolong
Τσάι Oolong

Το τσάι Oolong είναι το παραδοσιακό κινεζικό τσάι που βρίσκεται «κάπου ανάμεσα» στο πράσινο τσάι  και το μαύρο τσάι, αφού οξειδώνεται λίγο περισσότερο από το πρώτο και ελάχιστα λιγότερο από το δεύτερο.  Το Oolong είναι τσάι με μισή ζύμωση.  Το εκχύλισμα του Oolong έχει χρώμα από ανοικτό καφέ-πράσινο έως ανοικτό πορτοκαλί-καφέ και η γεύση του θυμίζει ώριμα φρούτα, λουλούδια και βρεγμένο δάσος.

Η λέξη «oolong» σημαίνει «μαύρος δράκος» ή «μαύρο φίδι» στα κινέζικα. Ο μύθος λέει πως ο ιδιοκτήτης μιας φυτείας τσαγιού φοβήθηκε και απομακρύνθηκε από τα αποξηραμένα φύλλα τσαγιού του με την εμφάνιση ενός μαύρου φιδιού. Όταν επέστρεψε, αρκετές ημέρες αργότερα, τα φύλλα ήταν οξειδωμένα από τον ήλιο και ανέδυαν ένα ευχάριστο άρωμα που έμοιαζε με της ορχιδέας.

Το τσάι Oolong  διαθέτει ελαφρώς λιγότερη καφεΐνη από το μαύρο τσάι, έχει «γεμάτη» γεύση και είναι πλούσιο σε φυσικά αντιοξειδωτικά. Παρόλο που είναι λιγότερο γνωστό, ειδικά στη ∆ύση, το τσάι Oolong έχει διάφορα οφέλη για την υγεία, ακριβώς όπως και το πράσινο τσάι. Επίσης, έχει χρησιµοποιηθεί παραδοσιακά ως ένα γενικό τονωτικό, και πιστεύεται ότι προωθεί µια µακρά και υγιή ζωή.  

Mερικές από τις ευεργετικές του δράσεις είναι οι εξής:

  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και το μεταβολισμό.
  • δρα ενάντια σε ιούς και βακτήρια.
  • βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος κρατώντας τις αρτηρίες υγιείς.
  • προλαμβάνει τις καρδιακές παθήσεις και άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως τα εγκεφαλικά επεισόδια.
  • ελέγχει το σάκχαρο στο αίμα ως θεραπεία για το διαβήτη.
  • βοηθάει στο κάψιµο του περιττού λίπους και κατά συνέπεια στην απώλεια βάρους, περισσότερο μάλιστα και από το πράσινο τσάι.
  • ανακουφίζει από τα συμπτώματα που σχετίζονται με το στρες, καθώς έχει καταπραϋντικές ιδιότητες.
  • έχει αντιγηραντική δράση και βοηθάει στην υγεία του δέρματος, ελέγχοντας εκζέματα και αλλεργίες.
  • προλαμβάνει την αποσύνθεση των δοντιών, διατηρώντας δόντια και ούλα υγιή, καθώς περιέχει φθόριο.

 

Το τσάι Oolong µπορεί να λαµβάνεται από µόνο του ή µπορεί να συνδυαστεί µε άλλα τσάγια (π.χ. πράσινο τσάι, λευκό τσάι), για να συνδυαστούν τα οφέλη όλων αυτών των τσαγιών.

 

 

0 Comments
Previous Post
Weekend
Next Post
p3