Το τσάι του βουνού ισχυρή ασπίδα κατά του κρυολογήματος

Greek-tea

Tο γνωστό σε όλους μας τσάι του βουνού, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το κλασικό τσάι των Άγγλων, το συναντάμε αυτοφυές στα περισσότερα ορεινά και ημιορεινά μέρη της Μεσογείου, αλλά υπάρχουν και αρκετά είδη του στην Ασία. Στη χώρα μας συλλέγεται από τη Σαμοθράκη, τον Όλυμπο, τον Ταΰγετο, τον Παρνασσό, την Εύβοια και την Κρήτη και παραμένει το δημοφιλέστερο ελληνικό βότανο. 

Ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών (Lamiaceae) και στο γένος Sideritis και όπως υποστήριζε ο Ιπποκράτης έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο.

Θεωρείται ισχυρή ασπίδα κατά του κρυολογήματος, αφού στα συστατικά του βρίσκουμε πάλι φλαβονοειδή που θωρακίζουν το κυκλοφορικό και το καρδιαγγειακό σύστημα. Έχει αντιυπερτασική, αντιθρομβωτική και αντιοξειδωτική δράση που προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες.

Λόγω του ότι δεν έχει διεγερτική δράση, σε αντίθεση με το κλασικό τσάι, μπορεί να καταναλωθεί ακόμη και πριν τον ύπνο. Επίσης, βοηθάει στην καταπολέμηση του πόνου, στην αντιμετώπιση φλεγμονών του ανώτερου αναπνευστικού και στη δυσπεψία. Αν, μάλιστα, του προσθέσουμε λίγο μέλι ή λεμόνι ή κανέλα, εκτός του ότι γίνεται ιδιαίτερα γευστικό, αυξάνουμε τη διατροφική του αξία και τονώνουμε το ανοσοποιητικό μας!

Το τσάι του βουνού πίνεται ως αφέψημα ζεστό: Ρίχνουμε βραστό νερό σε ένα με δύο κλαδάκια και αφήνουμε από 3 έως 5 λεπτά ν’ αναδείξει το άρωμα και τις θεραπευτικές του ουσίες.

Το τσάι του βουνού πίνεται ως αφέψημα κρύο: Αφού το αφήσουμε να γίνει ως ζεστό αφέψημα, περιμένουμε να κρυώσει λίγο και το χτυπάμε με παγάκια στο σέικερ. Το σερβίρουμε σκέτο, με μέλι, ή με μέλι και λεμόνι.

 

0 Comments
Previous Post
9409c3425b6de6cf351b443a92a2064e
Next Post
superfoods-aftes-einai-oi-10-top-trofes-pou-kainei-to-lipos-stin-