Ο Espresso και οι πιο δημοφιλείς παραλλαγές του

Espresso
Espresso
Cappuccino
Cappuccino
Latte
Latte
Americano
Americano

O espresso είναι ένας καφές ιδιαίτερα αγαπητός στη χώρα μας. Τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει ένθερμους οπαδούς που χαίρονται να τον απολαμβάνουν σε καθημερινή βάση, δυο και τρεις φορές τη μέρα.

Ο espresso είναι ένας δυνατός μαύρος καφές που φτιάχνεται με μονή δόση καφέ σε καυτό νερό, το οποίο περνά με μεγάλη πίεση μέσα από σκούρους αλεσμένους σε σκόνη κόκκους καφέ. Ένας υπέροχος espresso πρέπει να είναι ελαφρώς παχύρρευστος με μια χρυσαφένια κρέμα στην κορυφή.

Ο κανονικός espresso πρέπει να καταναλώνεται είτε ακριβώς όπως φτιάχνεται είτε μ’ ένα κουταλάκι ζάχαρη, χωρίς να ξεπερνά το μισό φλιτζανάκι. Η ζάχαρη που βάζουμε θα πρέπει να βυθίζεται αργά μέσα στον καφέ, ενώ η κρέμα θα καλύπτει ξανά την επιφάνεια ακόμα και μετά το ανακάτεμα. Όταν φτιάχνουμε ristretto ή stretto (όπως έχει επικρατήσει να λέγεται), σημαίνει ότι είναι ένας πολύ μικρός espresso που έχει λιγότερο νερό και πιο μεστή και έντονη γεύση, γεύση που μένει για αρκετή ώρα στο στόμα. Όταν είναι lungo σημαίνει ότι έχει πιο πολύ νερό, δεν είναι τόσο δυνατός αλλά έχει περισσότερη καφεΐνη.

Προσθέτοντας μια μικρή κουταλιά αφρόγαλα, θα φτιάξουμε έναν espresso macchiato (δηλ. «λερωμένο»). Αν βάλουμε λίγη σαντιγί στην κορυφή, θα έχουμε έναν espresso con panna, ενώ αν προσθέσουμε λίγη grappa ή cognac, θα έχουμε φτιάξει έναν espresso corretto (δηλ. «διορθωμένο»). Τέλος, ο espresso πίνετε και freddo ( δηλ. παγωμένος), που γίνεται, όμως, με διπλή δόση καφέ και παγάκια!

Παρόλο που οι φανατικοί του espresso θεωρούν ιεροσυλία έστω και τη ζάχαρη μέσα στο αγαπημένο τους ρόφημα, ο espresso είναι η βάση αρκετών δημοφιλών ειδών καφέ. 

O cappuccino είναι ο πιο αγαπητός καφές, με βάση τον espresso. Ο αυθεντικός cappuccino είναι μια μίξη από ίσα μέρη espresso και αφρόγαλα. Συνήθως πασπαλίζουμε την κορυφή του με λίγη κανέλα ή σοκολάτα. Επίσης, μπορούμε ν’ απολαύσουμε έναν cappuccino freddo (δηλ. παγωμένο), ιδανικός καφές για τις ζεστές μέρες του μεσογειακού μας καλοκαιριού!

Ο latte είναι ο επόμενος καφές που προτιμά πολύς κόσμος. Ο συγκεκριμένος καφές είναι ένας μονός espresso με τρία μέρη ζεστό γάλα. Εννοείται πως είναι αραιωμένος εξαιτίας του γάλακτος, οπότε δεν είναι τόσο δυνατός στη γεύση όσο το απλό εσπρεσάκι, αν και περιέχουν και τα δύο εξίσου την ίδια ποσότητα καφεΐνης. Το ζεστό αυτό ρόφημα, λόγω της ποσότητας του γάλακτος που περιέχει, μπορεί να μας χαρίσει ένα ιδανικό πρωινό!

Ο americano είναι ο επόμενος δημοφιλής καφές. Είναι ένας μονός espresso μέσα σε μια κούπα βραστό νερό. Είναι κρεμώδης και έχει έντονο το άρωμα και τη γεύση του espresso. Αρκετοί είναι αυτοί που προσθέτουν στον americano, εκτός από ζάχαρη, και λίγο γάλα. Βέβαια, οι μύστες του καφέ προτείνουν να μη βάζουμε γάλα για για ν’ αναδεικνύεται το 100% της γεύσης του espresso.

Η αλήθεια είναι πως ο καφές είναι καθαρά θέμα γούστου. Ο καθένας μας τον απολαμβάνει με το δικό του τρόπο και τη δική του όρεξη. Όπως λέει, φίλοι μου, και μια παροιμία… Περί ορέξεως, κολοκυθόπιτα!

 

0 Comments
Previous Post
beard-spice-cookies-istock
Next Post
43fd5eaa437e7a5294e3b56fa071ab11