Το θαυματουργό κόκκινο τσάι

eb4c80d04c8f1b7bc9284937ba1c5565

Αρκετός κόσμος πίνει κόκκινο τσάι και κάνει πάρα πολύ καλά! Ήρθε ο καιρός, λοιπόν, να μάθουμε κι εμείς ποιο είναι αυτό το θαυματουργό ρόφημα και τις ιδιότητές του.

Το κόκκινο τσάι (τσάι rooibos) γίνεται από μια ειδική ποικιλία τσαγιού που παράγεται στην Κίνα στην περιοχή της Μονής του kombucha, σε μια μικρή περιοχή των βουνών Caderberg, κάπου 300 χιλιόμετρα βόρεια του Cape Town. Προέρχεται από το φυτό Rooibos, του οποίου το όνομα σημαίνει «κόκκινος θάμνος» στα αφρικάνικα. Επίσης, είναι γνωστό ως PU-erh τσάι και εκτιμήθηκε πολύ λόγω των ιατρικών του δυνατοτήτων από τη Δυναστεία των Tang, ενώ Οι Ιάπωνες το αποκαλούν “βότανο της μεγάλης ζωής”. Τα πιο συνηθισμένα τμήματά του που χρησιμοποιούνται είναι τα φύλλα και οι βλαστοί και δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες σε οποιαδήποτε υπερβολή δοσολογίας.

Το κόκκινο τσάι δεν περιέχει καθόλου καφεΐνη, έχει χαμηλή συγκέντρωση σε ταννίνες, τονώνει χωρίς να διεγείρει το νευρικό σύστημα γι’ αυτό και χρησιμοποιείται στην ομοιοπαθητική. Η χαμηλή περιεκτικότητα του κόκκινου τσαγιού σε καφεΐνη το κάνει κατάλληλο για όλες τις ώρες τις ημέρας, καθώς και για όλες τις ηλικίες. Συγκεκριμένα, σε πολλές χώρες το δίνουν στα βρέφη για να καταπολεμήσουν τις κοιλιακές αναταραχές, τους κολικούς και τις αϋπνίες.

Τα οφέλη του στην υγεία μας είναι πολλά και σημαντικά, αφού αυξάνει τις εκκρίσεις στον πεπτικό αδένα, μειώνει το επίπεδο των λιπών, συμβάλλοντας στην απώλεια βάρους και ευνοεί την διαδικασία της πέψης. Επιταχύνοντας τον ηπατικό μεταβολισμό, μειώνει το επίπεδο των τριγλυκεριδίων και του ουρικού οξέος, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα. Επιπλέον, το κόκκινο τσάι συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιαλλεργικές, αντιβακτηριδιακές και αντιγηραντικές ιδιότητες. Επίσης, καταφέρνει να ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού μέσω των αντιοξειδωτικών του ιδιοτήτων.

Μήπως, λοιπόν, θα πρέπει να το βάλουμε σύντομα στη ζωή μας; Μα και βέβαια!

0 Comments
Previous Post
DSCN8310-4-1024x685
Next Post
oi-3-synitheies-pou-tha-sou-allaksoun-ti-zoi_1453713327.col-8