Γιατί και ο καφές φίλτρου θέλει τον τρόπο του!

2681a48b1410904d4bb50be5f1f4e563

Ένας πολύ ωραίος τρόπος να ξεκινάς το πρωινό σου είναι μια μεγάλη κούπα καφέ φίλτρου, σκέφτηκα σήμερα το πρωί καθώς έπινα το δικό μου καφέ! Η δυνατή του γεύση και το απαλό, διακριτικό του άρωμα, Colombia για την ακρίβεια, μ’ έκαναν να χαμογελάσω, να κλείσω τα μάτια και να ταξιδέψω για λίγο στις πανέμορφες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Και μιας και τα ταξίδια πλέον έχουν γίνει… είδος πολυτελείας, μπορώ να πω πως καταχάρηκα αυτό της φαντασίας μου!

Η αλήθεια είναι πως με τα πρώτα κρύα «τραβιέται» ένα φλιτζάνι φιλτραρισμένου καφέ. Αργότερα που χειμωνιάζει για τα καλά και το κρύο δυναμώνει, η ανάγκη μας για ζεστά ροφήματα γίνεται ακόμα πιο έντονη και τότε ο καφές φίλτρου παίρνει τη θέση που του αξίζει στα πρωινά μας ξυπνήματα και στις απογευματινές μας εξορμήσεις.

Χρειάζεται, όμως, να ξέρουμε κάποια πράγματα για τον καφέ φίλτρου για να τον απολαμβάνουμε καθημερινά.

  1. Ο καφές είναι με διαφορά καλύτερος όταν χρησιμοποιείται λίγες μέρες αφού έχει καβουρντιστεί. Για να έχετε, λοιπόν, την πιο φρέσκια πρώτη ύλη, καλό είναι να τον αγοράζετε από το καφεκοπτείο της γειτονιά σας και σε μικρές ποσότητες για να είναι πάντα φρεσκοκομμένος και μυρωδάτος.
  2. Όταν ανοίξετε τον καφέ, πρέπει να τον φυλάξετε σε αεροστεγές δοχείο. Γυάλινα βαζάκια ή κεραμικά δοχεία με καουτσουκένιο λαστιχάκι στεγανοποίησης είναι μια χαρά. Δε χρειάζεται να τον βάλετε στο ψυγείο, γιατί οι καβουρντισμένοι κόκκοι είναι πορώδεις και απορροφούν γρήγορα τόσο την υγρασία όσο και τις οσμές των διαφόρων φαγητών. Η καλύτερη λύση είναι να αγοράζετε απόθεμα φρέσκων κόκκων για 5-7 ημέρες και να τους κρατάτε σε θερμοκρασία δωματίου.
  3. Να διαλέγετε καλής ποιότητας καφέ. Βέβαια, υπάρχει μια πολύ μεγάλη ποικιλία γεύσεων και ειδών που, αν αποφασίσετε να τις δοκιμάσετε, μπορεί να σας προσφέρουν υπέροχες γευστικές εμπειρίες. Σε κάθε περίπτωση, αναζητήστε 100% αγνούς κόκκους Arabica. Σχετικά πιο φθηνές εναλλακτικές μπορεί να είναι οι κόκκοι Robusta, με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη αλλά με πιο τραχιά γεύση.
  4. Προσοχή στο νερό! Καλό είναι να χρησιμοποιείτε εμφιαλωμένο νερό, αφού το νερό της βρύσης, που περιέχει χλώριο, αλλοιώνει τη γεύση του καφέ. Επίσης, πρέπει να γνωρίζετε πως το αποσταγμένο νερό φτιάχνει κακό καφέ. Τα μεταλλικά ιχνοστοιχεία είναι απαραίτητα για το καλό νερό.
  5. Να αποφεύγετε τα φτηνά φίλτρα. Τα χάρτινα φιλτράκια, που συχνά βρίσκουμε σε τιμή ευκαιρίας, έχουν σαν αποτέλεσμα χαμηλότερης ποιότητας καφέ, όπως λένε οι ειδικοί.
  6. Να ζητάτε να σας κόβουν τον καφέ ανάλογα με το φίλτρο της καφετιέρα σας. Αν χρησιμοποιείτε χάρτινο φίλτρο, ο καφές ψιλοκόβεται. Αν χρησιμοποιείται πλαστικό ή μεταλλικό φίλτρο, ο καφές είναι πιο χοντροκομμένος.
  7. Να βάζετε την ποσότητα που χρειάζεται και όχι τσιγκουνιές, αν θέλετε να έχετε τα καλύτερα δυνατά γευστικά αποτελέσματα. Η στάνταρ δοσολογία για να φτιάξεις ένα δυνατό καφέ είναι 2 κουταλιές της σούπας για μια μεσαία κούπα και 2 3/4 κουταλιές για μια μεγάλη κούπα.
  8. Να προσέχετε τη θερμότητα του νερού! Το υπερβολικά ζεστό νερό θα «βγάλει» από τον καφέ στοιχεία που τείνουν πιο πολύ προς το πικρό παρά προς το ευχάριστο. Αφού τον έχετε φτιάξει, μην περιμένετε ο καφές να διατηρήσει τις ιδιότητές του για πολλή ώρα. Το ξαναζέσταμα, ο νέος βρασμός ή το κράτημα για πολλή ώρα σε ζεστή πλατφόρμα θα μετατρέψει και τον καλύτερο καφέ… σε σκέτη πίκρα.
  9. Να κρατάτε την καφετιέρα σας καθαρή.  Μια φορά το μήνα, χρησιμοποιείστε διάλυμα ξυδιού ή κάποιο ειδικό προϊόν, αφήνοντάς το να διαπεράσει ολόκληρη την καφετιέρα και να διαλύσει τα μεταλλικά άλατα και τα υπολείμματα. Ξεπλύνετε, όμως, πολύ καλά πριν την ξαναχρησιμοποιήσετε.

Κι όλα αυτά γιατί… ο φίλτρου καφές δε θέλει κόπο αλλά τρόπο!

0 Comments
Previous Post
ea6f88433e5ac6be553fcce196c1ad6f
Next Post
f93a10bb070728e28c6b118cf21cfcf5