Ποια βότανα προστατεύουν από την αϋπνία

ea6f88433e5ac6be553fcce196c1ad6f

Τις προάλλες μιλούσα με μια φίλη μου για τις αϋπνίες που έχει εδώ και ένα χρόνο. Είναι γεγονός πως η αϋπνία (insomnia) ταλαιπωρεί πολύ κόσμο τα τελευταία χρόνια.

Μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες, από την πολλή καφεΐνη, το λίγο ή το πολύ φαγητό, από συγκεκριμένα φάρμακα και προβλήματα υγείας. Επίσης, οι ώρες που περνάμε πάνω σε μια οθόνη υπολογιστή, η στρεσογόνα καθημερινότητά μας, το υπερκινητικό μυαλό μας και κυρίως το πρόγραμμα του ύπνου μας που σπάνια το τηρούμε, αφού κανονικά θα πρέπει να πηγαίνουμε για ύπνο συγκεκριμένη ώρα κάθε βράδυ, είναι αιτίες που προκαλούν αϋπνία.

Υπάρχουν, λοιπόν, κάποια χαλαρωτικά βότανα (herbs) που βοηθούν στο πρόβλημα της αϋπνίας.

  • ΒΑΛΕΡΙΑΝΑΧρησιμοποιείται από τον 18ο αιώνα ως ηρεμιστικό του νευρικού συστήματος. Είναι γνωστή για τις χαλαρωτικές ιδιότητές της και περιλαμβάνεται σε αρκετά φαρμακευτικά σκευάσματα που ηρεμούν τον οργανισμό. Η βαλεριάνα μειώνει το άγχος, την υπερένταση και τις υστερικές κρίσεις, ενώ η χρήση της ήταν γνωστή από την αρχαιότητα. Μικρές δόσεις αφεψήματος από τη ρίζα του φυτού ανακουφίζουν από τον πονοκέφαλο, ενώ παράλληλα ηρεμούν και καταπολεμούν την αϋπνία.
  • ΠΑΣΣΙΦΛΟΡΑ: Στην Ελλάδα καλλιεργείται ως καλλωπιστικό φυτό γνωστό ως «ρολόι», όμως ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στους βοτανολόγους της Ευρώπης από τον 16ο αιώνα, οι οποίοι τη χρησιμοποιούσαν ευρέως στα παρασκευάσματά τους. Τα άνθη, τα φύλλα και οι στήμονές της χρησιμοποιούνται νωπά ή αποξηραμένα για τις ηρεμιστικές ιδιότητές τους. Η πασσιφλόρα είναι εξαιρετικά χρήσιμη στη θεραπεία της αϋπνίας, της διέγερσης, της οξυθυμίας και του άγχους.
  • ΥΠΕΡΙΚΟ ή ΒΑΛΣΑΜΟΧΟΡΤΟ: Τις θεραπευτικές του ιδιότητες γνώριζαν οι αρχαίοι Ελληνες, οι Ιταλοί, οι Αραβες και οι Πέρσες. Εχει ηρεμιστική δράση και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Αντενδείκνυται, όμως, για γυναίκες που χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά και για όσους έχουν προβλήματα με το συκώτι τους.
  • ΧΑΜΟΜΗΛΙ: Ηταν γνωστό από την αρχαιότητα, ενώ οι Αιγύπτιοι το είχαν αφιερώσει στον θεό Ηλιο που θεωρείτο γιατρός των μολυσματικών ασθενειών. Το τσάι του χαμομηλιού είναι χαλαρωτικό και βοηθάει στην ψυχική μας ηρεμία. Η γλυκίνη που βρέθηκε ότι περιέχεται στο χαμομήλι μειώνει τους μυϊκούς σπασμούς. Το χαμομήλι χρησιμοποιείται για παθήσεις νευρικής φύσεως όπως νευραλγίες, αϋπνίες, ζαλάδα, κρίσεις άσθματος και ημικρανίες και περιέχει φλαβονοειδή, πυρίτιο, άλατα ασβεστίου, μαγνησίου και καλίου.
  • ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΑ: Είναι ηρεμιστικό βότανο και σε μεγάλες δόσεις ναρκωτικό. Tη βρίσκουμε στη μεσογειακή φύση. Χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στη μαγειρική, όμως παράλληλα έχουν αναγνωριστεί οι θεραπευτικές ιδιότητές της, καθώς το ρόφημα της μαντζουράνας καταπραΰνει το νευρικό σύστημα. Βοηθά στην ανακούφιση από το άγχος, τις αϋπνίες και τους πονοκεφάλους. 

 

0 Comments
Previous Post
7737491e9088ef478f1d605348362e04
Next Post
2681a48b1410904d4bb50be5f1f4e563