10 λόγοι για να βάλουμε το μαύρο τσάι στη ζωή μας

3787668d7d3151171e10843b1179adb4

Αφού μιλήσαμε για τα οφέλη του πράσινου τσαγιού στην υγεία μας, ήρθε ο καιρός να μιλήσουμε για τα οφέλη του δικού μου αγαπημένου τσαγιού, του μαύρου!

Το μαύρο τσάι παρασκευάζεται από τα φύλλα του θάμνου «Camellia sinensis» και οξειδώνεται  περισσότερο από το πράσινο και το λευκό τσάι. Έτσι, έχει γενικά μια ισχυρότερη γεύση από άλλες ποικιλίες τσαγιού!

Τα οφέλη του πολλά και σημαντικά, όπως:

  1. Το μαύρο τσάι έχει χαλαρωτικές ιδιότητες και μειώνει το στρες, καθώς οι ενώσεις της L-θεανίνης που περιέχει μειώνουν το επίπεδο των ορμονών του στρες στο σώμα.
  2. Η κατανάλωση μαύρου τσαγιού συμβάλλει στην μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης (LDL), σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Nutrition. Βοηθάει έτσι στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μαύρο τσάι δεν έχει καμιά επίδραση στις τιμές της καλής (HDL) χοληστερόλης.
  3. Εκτός από τα διάφορα οφέλη για την υγεία, το μαύρο τσάι θεωρείται επίσης ευεργετικό για το δέρμα. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Β2, C και Ε, μέταλλα όπως μαγνήσιο, κάλιο και ψευδάργυρο, καθώς και πολυφαινόλες και τανίνες.
  4. Το μαύρο τσάι είναι πηγή αντιοξειδωτικών, όπως οι πολυφαινόλες, οι οποίες βοηθούν στη μείωση των βλαβών στο DNA από τις ελεύθερες ρίζες. Τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στο μαύρο τσάι απομακρύνουν τις ελεύθερες ρίζες, που είναι οι κύριοι λόγοι της αρτηριοσκλήρυνσης και του καρκίνου.
  5. Το μαύρο τσάι βοηθάει στην πρόληψη των λοιμώξεων του δέρματος και στην πρόληψη των κηλίδων. Επίσης, οι πολυφαινόλες και οι τανίνες που υπάρχουν στο μαύρο τσάι επιταχύνουν τη διαδικασία ανάπλασης του δέρματος. Επιπλέον, συμβάλλει στη μείωση των ρυτίδων και στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης.
  6. Βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει τον άνθρωπο από κοινές ασθένειες, όπως το κρυολόγημα και η γρίπη.
  7. Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στην διατήρηση της καλής οδοντικής υγείας, αφού οι πολυφαινόλες που περιέχει σκοτώνουν τα επιβλαβή βακτήρια. Ακόμα το μαύρο τσάι, το οποίο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη, μπορεί να σκοτώσει τους ιούς του στόματος.
  8. Το μαγγάνιο που περιέχει το μαύρο τσάι είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία των οστών και των χόνδρων, συμβάλλοντας στην πρόληψη και στον έλεγχο της οστεοπόρωσης και της οστεοαρθρίτιδας.
  9. Σημαντικό είναι πως συμβάλλει στην πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου επειδή εμποδίζει τον σχηματισμό καρκινικών κυττάρων.
  10. Τέλος, το μαύρο τσάι μάς δίνει ενέργεια, αφού η ποσότητα καφεΐνης που περιέχει φέρνει το σώμα σε εγρήγορση, αυξάνοντας το μεταβολισμό και βελτιώνοντας τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Ας εντάξουμε, λοιπόν, το μαύρο τσάι στη ζωή μας! Του αξίζει!

 


0 Comments
Previous Post
m
Next Post
enhanced-12992-1420512901-5