Ιταλικό μπισκότο espresso-φιστίκια

m

Οι Ιταλοί πάντα δίπλα στον espresso τους έχουν ένα μικρό αρωματικό παξιμαδάκι, χωρίς πολύ ζάχαρη, ιδανικό συμπλήρωμα του σύντομου καφέ τους! Το περίφημο ιταλικό biscotto, γνωστό ως καντούτσι ή καντουτσίνι (cantucci ή cantuccini) έχει καταγωγή από το Πράτο (Prato) της Ιταλίας, πόλη κι επαρχία της Τοσκάνης.  Στα ιταλικά σημαίνει διπλοφουρνιστό. Η ιστορία λέει πως… μόλις τα κέικ τους έβγαιναν από το φούρνο, τα έκοβαν σε φέτες και τα φούρνιζαν ξανά. Έχαναν έτσι κάθε ίχνος υγρασίας και γινόντουσαν τραγανά. Αργότερα ο όρος »μπισκότο» χρησιμοποιήθηκε από όλη την Ευρώπη όχι μόνο για τα διπλοφουρνιστά αλλά για κάθε είδος μπισκότου.

Σήμερα φτιάχνουμε Ιταλικό μπισκότο espresso-φιστίκια. Η συνταγή είναι του Δημήτρη Σκαρμούτσου και το αποτέλεσμα σίγουρα θα σας ενθουσιάσει!

ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 40

Υλικά

  • 3 ½ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις + 2 κ.σ. επιπλεόν.
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • ¾ κ.γ. αλάτι
  • 2 ½ κ.γ. κανέλα
  • ½ κ.γ. γαρύφαλλο
  • 4 κ.σ. κακάο
  • 3 κ.γ. καφέ espresso
  • 1/3 κούπας νερό
  • 3 μεγάλα αυγά
  • ½ κούπα ελαιόλαδο
  • 1 ½ -2 κούπες φιστίκια Αιγίνης (εναλλακτικά χρησιμοποιήστε φουντούκια ή αμύγδαλα)

Διαδικασία

 Προθερμάνετε τον φούρνο στους 175ο C, και με ελαιόλαδο λαδώστε τον πάτο ενός παραλληλόγραμμου ταψιού. 

Σε μια λεκάνη ανακατέψτε όλα τα στέρεα υλικά μαζί εκτός του καφέ. Σε μια δεύτερη λεκάνη  διαλύστε τον καφέ με 1/3 κούπας νερό. Προσθέστε στον καφέ τα αυγά και το λάδι και χτυπήστε τα με ένα σύρμα μέχρι να διαλυθούν τελείως. Περιχύστε το υγρό μείγμα στο στερεό. Προσθέστε και τα φιστίκια Αιγίνης.

Με τα χέρια αρχίστε να ανακατεύεται τα υλικά μέχρι να έχει δημιουργηθεί μια ζύμη που είναι εύπλαστη. Αν η ζύμη κολλάει λίγο, πασπαλίστε 1 κ.σ. αλεύρι και αρχίστε να το πλάθετε μέχρι να μην κολλάει και να είναι εύπλαστη η ζύμη. Αν συνεχίζει να κολλάει προσθέστε άλλη μια κ.σ. αλεύρι και συνεχίστε να πλάθετε την ζύμη. Μοιράστε την ζύμη σε 3 ισομερή μέρη και δημιουργήστε μικρές φρατζόλες μήκους περίπου 30 cm και ύψους περίπου 6,5 cm. Τοποθετήστε τις φρατζόλες στο ταψί. Επειδή θα “ανοίξουν” στο ψήσιμο καλό είναι να υπάρχει απόσταση μεταξύ τους. Ψήστε τις φρατζόλες για 30 λεπτά. Οι φρατζόλες θα έχουν φουσκώσει λίγο, θα έχουν ανοίξει και θα έχουν μια “σπασμένη” επιφάνεια. Αφήστε τες να κρυώσουν εντελώς.

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 150ο C. Στην συνέχεια με ένα οδοντωτό μαχαίρι ψωμιού και με μια κάθετη και ίσια κατεύθυνση κόψτε το κάθε φρατζολάκι σε φέτες  (μπισκότι). Τοποθετήστε τα μπισκότι στο ταψί. Αν δεν χωράνε όλες στο ταψί και δεν υπάρχει η δυνατότητα να ψηθούν ομοιόμορφα 2 ταψιά ταυτόχρονα, θα πρέπει να ψήσετε τα μπισκότι σε 2 ταψιά χωριστά. Ψήστε το πρώτο ταψί για 15 λεπτά. Αναποδογυρίστε τα μπισκότι. Ψήστε για άλλα 15 λεπτά. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία και για το δεύτερο ταψί. Αφήστε τα μπισκότι να κρυώσουν τελείως και διατηρήστε τα σε αεροστεγές δοχείο.

Σημειώσεις: φουντούκια ή αμύγδαλα μπορούν να αντικαταστήσουν τα φιστίκια Αιγίνης, αρκεί να τα ψήσετε πρώτα. 

Καλοφάγωτο!

Πηγή: http://www.dimitrisskarmoutsos.gr/syntagi/357/Italiko-mpiskoto-espresso-fistikia

0 Comments
Previous Post
a9e85dc2f7ef949a80445e028d587ff2
Next Post
3787668d7d3151171e10843b1179adb4