Ποιος καφές έχει την περισσότερη καφεΐνη;

Cup of coffee and heart shape made by toasted beans

Ο καφές που όλοι αγαπάμε καλό είναι να καταναλώνεται με σύνεση και μέτρο. Πριν, όμως, τον απολαύσουμε στη ζεστή ή κρύα μορφή του, θα πρέπει να τον έχουμε επιλέξει βασιζόμενοι στην ποιότητα του κόκκου αλλά και στην περιεκτικότητά του σε καφεΐνη.

Η αλήθεια είναι πως η περιεκτικότητα σε καφεΐνη εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η διαδικασία καβουρδίσματος του καφέ αλλά και ο χρόνος ψησίματος. Όσο πιο πολύ ψήνονται οι κόκκοι τόσο περισσότερη καφεΐνη καίγεται. Αντίστοιχα, οι ελαφρότερα ψημένοι κόκκοι, αυτοί που δεν έχουν τόσο δυνατή γεύση, έχουν περισσότερη καφεΐνη!

Οι guru του καφέ μάς συμβουλεύουν, εάν είμαστε ευαίσθητοι στην καφεΐνη ή αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με τον πονοκέφαλο, να μην καταναλώνουμε περισσότερα από 500 mg καφεΐνης την ημέρα!

Τώρα, όσον αφορά στους καφέδες την περισσότερη καφεΐνη την έχει ο στιγμιαίος, μετά ο φίλτρου, κατόπιν ένας μονός espresso και τη λιγότερη ένα μονός ελληνικός! Ο ελληνικός, επίσης, που είναι και αρκετά υγιεινός, περιέχει και πολλά οργανικά σύνθετα με αντιφλεγμονώδη δράση. Ένα φλιτζάνι ελληνικού καφέ (227g) περιέχει περίπου 135 mg καφεΐνης.

Το θέμα είναι πως η καφεΐνη έχει να κάνει με τις ποικιλίες του καφέ (arabica, robusta). Όπως σας έχω ξαναπεί, ο καφές robusta έχει αρκετά μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη από τον arabica. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένη, ένας κόκκος robusta έχει σχεδόν τη διπλάσια καφεΐνη από έναν κόκκο arabica.

Ο στιγμιαίος, λοιπόν, καφές είναι αυτός με την περισσότερη καφεΐνη γιατί αποτελείται μόνο από ποικιλίες robusta. 

Σημαντικό ακόμα είναι να ξέρετε το σπουδαίο ρόλο που παίζει ο παράγοντας «νερό» στο πόσο καφεΐνη θα έχει ένας espresso. Ο espresso lungo, αυτός με το περισσότερο νερό, έχει περισσότερη καφεΐνη από το espresso stretto που έχει το λιγότερο νερό. Κι αυτό συμβαίνει γιατί όσο περνά το ζεστό νερό μέσα από τον αλεσμένο καφέ μεταφέρει την καφεΐνη στο φλιτζάνι.

Οι ειδικοί, τέλος, συνιστούν να πίνουμε όχι περισσότερα από 3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα για την πρόληψη των ανεπιθύμητων ενεργειών.

 

 

0 Comments
Previous Post
recipe_main_akis-petretzikis-troufes-sokolatas-galaktos-kai-espresso
Next Post
7f6d2a432d3d4f5bdafe6bfd17f2fbcb