Τρελός γιδοβοσκός σε ανακάλυψε, καφέ μου!

edf958fcdece9742624689426f3024e6

Η αλήθεια είναι πως πολλοί μύθοι και ιστορίες συνοδεύουν την ανακάλυψη του καφέ! Και πώς να μην είναι πολλοί, όταν επιστήμονες, ποιητές, γιατροί, ιστορικοί ασχολούνταν με το… μυστήριο αυτό ρόφημα και διατύπωναν τις δικές τους θεωρίες! 

Κάποιοι με οργιώδη φαντασία ήταν πεπεισμένοι πως τα ίχνη του καφέ ξεκινούσαν από την Παλαιά Διαθήκη! Κάποιοι άλλοι ήταν σίγουροι (η σιγουριά τούς έφαγε!) πως ήταν ο μέλας ζωμός των Λακεδαιμονίων! Πότε δεν ξέρεις και ούτε θα μάθεις! Για το λόγο αυτό δεν έχω κανένα… λόγο να τους κοντράρω. Παλαιά Διαθήκη αυτοί, Παλαιά διαθήκη κι εγώ! Μέλας ζωμός αυτοί, μέλας ζωμός κι εγώ! Μέχρι τον Τρωικό πόλεμο είχε φτάσει η… μυρωδιά του καφέ! Ο διάσημος Ιταλός ταξιδευτής Petrus De Valle υποστήριζε ότι η Ωραία Ελένη έπνιγε τις τύψεις της για τις συμφορές που είχε προκαλέσει στην Οικογένειά της και στην πατρίδα της, πίνοντας καφέ παρέα με τις γυναίκες της αυλής του Πριάμου. Γιατί, φίλοι μου, με παρέα ο καφές έχει καλύτερη γεύση… και η Ωραία Ελένη το ήξερε! Γι’ αυτό έκανε κι εκπομπή αργότερα, τη γνωστή «Καφές με την Ελένη»!

Λέμε και κανένα αστείο πού και πού! Λέμε…

Πάντως η πιο διαδεδομένη ιστορία για την ανακάλυψη του καφέ έχει να κάνει με τον Άραβα ή Αιθίοπα γιδοβοσκό και το «τρελαμένο» κοπάδι του! Παρατηρώντας πως οι γίδες του, αφού μασουλούσαν τους κόκκινους και σαρκώδεις καρπούς από κάτι άγριους θάμνους, χοροπηδούσαν και δεν κοιμόντουσαν όλη τη νύχτα, πήρε την απόφαση να τους δοκιμάσει κι ο ίδιος. Ενθουσιασμένος με τα αναζωογονητικά αποτελέσματα της ανακάλυψής του άρχισε να χορεύει μαζί με τις γίδες του. Τον είδε όμως μια ομάδα μοναχών που περνούσε και πολύ σύντομα οι ίδιοι οι μοναχοί άρχισαν να βράζουν τους καρπούς και να χρησιμοποιούν το ρόφημα για να μένουν ξύπνιοι στις αγρυπνίες. Καθώς αυτό το… ψημένο ποτό δεν είχε καμία δυσάρεστη παρενέργεια στην υγεία τους, άρχισε να διαδίδεται παντού!

Και η μαγική ιστορία του καφέ συνεχίζεται…

 

0 Comments
Previous Post
camp-coffee-cake
Next Post
florian-1