Στο Caffè Florian…

florian-3
florian-2
florian-1

Μια χώρα που αγαπώ να ταξιδεύω είναι η Ιταλία και μια πόλη της που με μαγεύει κάθε φορά και περισσότερο, είναι η Βενετία! Κάθε φορά στη Βενετία… είναι σαν την πρώτη φορά… γεμάτη ένταση και ενθουσιασμό! Και ο espresso στο Caffè Florian αξία ανεκτίμητη! Και δε θα μπορούσε να είναι αλλιώς, αφού η σχέση της Ιταλίας με τον καφέ είναι σχέση πάθους!

Η Ιταλία ήταν η πρώτη Ευρωπαϊκή χώρα που εισήγαγε καφέ! Τα πρώτα φορτία έφτασαν στη Βενετία στα 1600. Από τη στιγμή που άρχισε να διατίθεται ο καφές σε επαρκείς ποσότητες, οι πωλητές που περιδιάβαιναν τους δρόμους πουλώντας ροφήματα, όπως λεμονάδες, πορτοκαλάδες, σοκολάτα, τον ενέταξαν στην πραμάτεια τους.

Η αλήθεια είναι πως οι Ιταλοί αγάπησαν γρήγορα τον καφέ και άρχισαν να τον χρησιμοποιούν ευρέως! Η άνθιση, λοιπόν, του καφέ ως ποτό βοήθησε και στην άνθιση των καφενείων!

Μέχρι το τέλος του αιώνα, αρκετά ήταν τα καφενεία στη Βενετία, γύρω από την πλατεία του Αγίου Μάρκου, τα οποία έσφυζαν από ζωή!

Το Florian, το πιο ονομαστό καφενείο της Ευρώπης, άνοιξε το 1720. Σ’ αυτό σύχναζε η «αφρόκρεμα» των Βενετσιάνων, όπως και άλλοι επιφανείς Ευρωπαίοι. Συζητούσαν κάτω από τις μελωδίες της ορχήστρας που έπαιζε στη βεράντα ανταλλάσοντας απόψεις και ιδέες.

Στο Florian σύχναζαν επίσης, διάσημοι καλλιτέχνες και συγγραφείς, όπως ο Λόρδος Βύρωνας, ο Κάρλο Κολντόνι, ο Γκαίτε, ο Μαρσέλ Προυστ, ο Ρουσσώ και ο Κάρολος Ντίκενς! Να σας πω πως ήταν το πρώτο καφενείο που μπορούσαν να συχνάζουν και γυναίκες! Γι’ αυτό λέγεται πως τακτικός του πελάτης ήταν και ο Καζανόβα! Αργότερα, έγινε σημείο συνάντησης ανθρώπων από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις.

 

0 Comments
Previous Post
edf958fcdece9742624689426f3024e6
Next Post
ee52cfb9eb72c0072cd95c0409668e9f